Zákaz vychádzania potrvá do 7. februára, začína celoplošný skríning, bez negatívneho testu nebude možné ísť do práce

 

Po mimoriadnom rokovaní vlády, ktoré sa konalo v nedeľu 17. januára 2021 premiér Igor Matovič oznámil predĺženie zákazu vychádzania, ktorý potrvá do 7. februára. Zároveň minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že celoslovenský skríning sa bude realizovať od 18. januára do 26. januára 2021. 

 

Skríning je označenie činnosti alebo činností, ktoré vyhľadávajú v populácii jedincov s chorobami, ktoré ešte nemajú klinické príznaky - sú bezpríznakové. Cieľom skríningu je ich záchyt v štádiu, kedy sú ešte liečiteľné.

 

Vláda predĺžila zákaz vychádzania do 7. februára

Pravidlá majú byť zatiaľ rovnaké ako v súčasnosti, no po celoplošnom skríningu bude od 27. januára podmienkou cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu, negatívny PCR alebo antigénový test. Rovnako bude podmienka negatívneho testu platiť aj pre pobyt v prírode, nebude sa však týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov. Ďalšie podrobnosti stanoví vyhláška.

 

Výnimky z testovania

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku majú mať ťažko zdravotne postihnutí.

 

Zdroj: www.minv.sk/

Nastavenia cookies