Marec - mesiac knihy

 

 

J.A. Komenský povedal: "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom." 

 

Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci?

Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu . Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Tento významný slovenský národný buditeľ mal už od narodenia zrakovú chybu. Neskôr celkom oslepol. Žil v okolí Gemera a miloval knihy, avšak kvôli problémom so zrakom nemohol čítať. Preto chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali.
 
Mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Podľa obyčajných ľudí čítanie kníh bolo určené jedine vzdelancom. Na cestách Hrebenda zachraňoval knihy pred pálením, vyhodením či roztrhaním a tým sa pričinil o vybudovanie knižníc. 
 
Jeho meno dnes nesú Knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a Knižnica Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote.
 
Hrebendov život nielen začal, ale i skončil v marci.  Za svoj život sa výrazne pričinil o popularizáciu kníh a nepochybne si zaslúži svoje miesto v národnej pamäti. Nabudúce, keď budete listovať stránkami knihy, nečítajte iba očami - čítajte srdcom. 
Nastavenia cookies